3D-print dig selv til en ny bil

5. marts 2018
se formel 1, livestream formel 1, se formel 1 gratis,

Det er ved at være nogle år siden 3D-printeren udkom, men stadig finder kreative folk konstant på nye anvendelsesmuligheder. I løbet af 2017 blev det ret populært at 3D-printe nøgler, hvilket kan få store konsekvenser for bilejerne i 2018.

 

Pas på piratkopiering af dine bilnøgler

3D-printeren er et overraskende alsidigt redskab, til at fremstille brugbare objekter. Det er imidlertid ikke altid, at det er lige lovlige foretagender printeren bliver brugt til. I 2013 havde en gruppe studerende ved MIT Tekniske Universitet held med at kopiere en Schlage Primus-nøgle, der er af samme type som dem, de anvender i fængsler. Primus-nøglen anses for at være en af de sikreste nøgler, der findes.

Hos låsesmeden i København Bagger Låse & Alarm A/S er man skeptiske over for denne teknologi, eftersom man ifølge loven kun må få kopieret nøgler hos en certificeret låsesmed. Man skulle desuden have bevis for, at man ejede låsen til den pågældende nøgle. I dag er det nok med at tage et helt almindeligt fotografi med en telefon, og de fleste moderne telefoner kan tage fotos, der er detaljerede nok på en vis afstand. Det er for eksempel et problem, når folk har deres nøgler liggende på bordet, hvis de sidder på cafe, eller sociale medier, hvor der bliver taget billeder af nøgler til nyerhvervede biler.

 

Snylter på den trådløse nøgle

Ydermere påpeger Bagger Låse & Alarm A/S, at det ikke nødvendigvis er mere sikkert, kun at anvende den trådløse lås, og så lade være med at vise nøglerne i det offentlige rum. Der henvises her til undersøgelser som viser at man kan opfange det signal, som låser en bil op, og ved hjælp af en analyse af dette kan man omdirigere eller reproducere signalet. Således kan man åbne en bil uden overhovedet at være i besiddelse af nøglen.

Videoen kan ses på FDM.dk her

Bagger Låse & Alarm A/S anbefaler heller ikke, at man selv 3D printer sine nøgler til bilen eller til huset, da man kan få problemer med forsikringsselskabet, hvis denne mistes, eftersom den 3D-printede nøgle ikke er certificeret.

 

Skriv en kommentar