Citroën sikrer sig WTCC-titel før tid

13. oktober 2014

Citroën er verdensmester. Allerede to VM-afdelinger inden sæsonfinalen i Verdensmesterskabet for standardvogne, World Touring Car Championship, har den franske bilproducent opnået så mange points, at den ikke længere kan indhentes af rivalerne. VM titlen blev vundet med stil, for Citroën besatte de første fire placeringer i dagens første løb i på den kinesiske racerbane i Shanghai, som lagde asfalt til 10. VM-afdeling. Bedre kunne det næsten ikke gøres.

Rivalerne fra Honda havde dog ingen dårlig weekend. Det lykkedes nemlig marokkaneren Mehdi Bennani at score Hondas første løbs-sejr i 2014, og portugiseren Tiago Monteiro dokumenterede, at Honda-sejren ikke var en tilfældighed, ved at køre sin Civic WTCC i mål på 2. pladsen.

Dermed fastslog de to store bilfabrikker også, at det var banens karakter og manglen på handikapvægt, der gjorde, at Chevrolet og Lada kunne vinde i sidste afdeling på den korte og snoede racerbane i Beijing. Begge mærker blev effektivt sendt bagud i Shanghai og Chevrolets 6. plads i Race 2 var den bedste placering blandt de to.

Debutanternes år

Citroën debuterede i WTCC i 2014 med et stærkt setup af kørere i form af den regerende verdensmester Yvan Muller og den ni-dobbelte rallyverdensmester, Sebastien Loeb. Men det blev argentineren José Maria López, der kom til at sætte dagsordenen lige fra sæsonstarten.

Sådan var det også i søndagens første løb i Shanghai, hvor López distancerede sin stærke team-kammerater. De to måtte yderligere lide den tort, at blive sat til vægs af den kinesiske kører, MA Qing Hua, der i en Citroën C-Elysée WTCC identisk med dem López, Muller og Loeb kørte i, og med en god portion banekendskab i rygsækken tog 2. pladsen.

Sejren i Race 1 sikrede imidlertid ikke López VM-titlen, selvom han har trukket den største del af læsset for Citroën i år. Det er nemlig muligt i årets to sidste VM-afdelinger at score op til 110 points, hvis man tager maksimum points hver gang, og López forspring var 78, efter Race 1, så selvom VM-titlen ikke er i hus for hans vedkommende, skal der ikke meget til. López øgede da også sit forspring med yderligere 15 points i Race 2, så hvis ikke det går meget galt, bliver han verdensmester i næste VM-afdeling.

Honda første sejr

Foruden Citroëns triumf var den store positive udgang af VM-afdelingen i Shanghai, at Honda vandt sin første løbssejr i 2014. Det er et signal om, at den japanske fabrik så småt er ved at lukke hullet op til franskmændene. Men også hos Honda sættes stjernekørerne til vægs. Mehdi Bennani var under-estimeret inden sæsonstarten, og han har da heller ikke haft en alt for god sæson. Men undervejs har han vist, at han kunne være meget hurtig.

Det var præcis, hvad han var i Race 2 i Shanghai. Bennani vandt løbet foran den tidligere Formel 1 kører, Tiago Monteiro, begge i Honda Civic WTCC, alt imens Gabriele Tarquini måtte udgå med et teknisk problem. Derved kunne López endnu engang passere målstregen som bedste Citroën kører, mens ungareren Norbert Michelisz i Honda blev nr. 5.

Engstler vandt Yokohama-klassen

I mesterskabet for privatkørere, Yokohama Drivers’ Trophy, var det på ny tyskeren Franz Engstler, der i sin BMW opnåede den bedste score. Også han er meget tæt på at kunne vinde Yokohama trofæet, men må mindst vente til næste VM-afdeling.

Videre til Japan

Honda løbssejr i Race 2 kunne i øvrigt ikke komme på mere velvalgt tidspunkt. Næste VM-afdeling finder nemlig sted i Hondas hjemland, Japan, nærmere bestemt på Suzuki Grand Prix banen d. 2. november.

Verdensmesterskabet for standardvogne dækkes intensivt af Eurosport, der sender de fleste af årets VM-løb LIVE på Eurosport eller Eurosport 2. Eurosports udsendelsesplan kan ses via dette link: http://tv.eurosport.dk/tvschedule.shtml.

Resultat, Race 1, 10. afd. af WTCC 2014, Shanghai Jiading (Kina):

1. José Maria López (ARG), Citroën C-Elysée WTCC, 26m15,097s.

2. MA Qing Hua (CHN), Citroën C-Elysée WTCC, +2,089s.

3. Yvan Muller (FRA), Citroën C-Elysée WTCC, +5,793s.

4. Sebastien Loeb (FRA), Citroën C-Elysée WTCC, +6,175s.

5. Norbert Michelisz (HUN), Honda Civic WTCC, +16.050s.

6. Gabriele Tarquini (ITA), Honda Civic WTCC, +16.483s.

Resultat, Race 2, 10. afd. af WTCC 2014, Shanghai Jiading (Kina):

1. Mehdi Bennani (MAR), Honda Civic WTCC, 26m21,882s.

2. Tiago Monteiro (POR), Honda Civic WTCC, +2,590s.

3. José Maria López (ARG), Citroën C-Elysée WTCC, +4,041s.

4. Norbert Michelisz (HUN), Honda Civic WTCC, +13,976s.

5. MA Qing Hua (CHN), Citroën C-Elysée WTCC, +14,416s.

6. Tom Coronel (NDL), Chevrolet RML Cruze TC1, +21,725s.

VM-stillingen efter 10. afd. af WTCC 2014, Shanghai Jiading (Kina):

1. José Maria López (ARG), Citroën, 384 points.

2. Yvan Muller (FRA), Citroën, 291 pts.

3. Sebastien Loeb (FRA), Citroën, 251 pts.

4. Tiago Monteiro (PRT), Honda, 170 pts.

5. Norbert Michelisz (HUN), Honda, 142 pts.

6. Gabriele Tarquini (ITA), Honda, 134 pts.

Næste afdeling af WTCC finder sted d. 2. november på Suzuka Grand Prix banen i Japan.

Tags

Skriv en kommentar